• 5/5 ★★★★★
  • Hållbart hantverk
  • Efterservice i världsklass

Ädla metaller

Guld

Vad är guld?
Den mest smidiga av alla ädla metaller är guld ett utmärkt val när du skapar mönster med mycket invecklade detaljer. Dessutom är den motståndskraftig mot rost, fläckar och korrosion. Rent guld är för mjukt för vardagsbruk, så det är legerat med en blandning av silver, koppar och ett spår av zink för att ge det styrka och hållbarhet. Detta härdar slutprodukten tillräckligt för att hålla i många generationer.

Vad är karat?
Karaten, betecknad med ett nummer följt av "k", indikerar renhet, eller hur mycket av metallen i ett smycke är guld. Karaten uttrycks i 24: e, vilket gör 24k guld till det högsta karatguldet. Den har en rik och lyxig guldgul färg, men till skillnad från 18k guld är den alldeles för mjuk för vardagsbruk. Om du är osäker på vilken karat dina smycken är kan du ta reda på det genom att leta efter ett nummer följt av gemener "k" stämplat någonstans på smycket.

Stämplar
Guld är vanligtvis stämplat med det som kallas namnstämpel, kattfot, finhaltstämpel och CCM-stämpel. Stämplarna anger mängden rent guldinnehåll och vem som tillverkat smycket. Och enligt svensk lag måste guldsmycken alltid stämplas med namnstämpel (även kallad ansvarsstämpel) och finhaltstämpel. För att få använda namnstämpel måste man vara registrerad och godkänd hos Swedac för att garantera att man följer gällande lagar och bestämmelser för ädelmetaller i Sverige. Något som Kronan Guld självklart är.

Färgen på guld

Även om det är sant att färgen på rent guld är gul, är guldsmycken nästan alltid legeringar. Metallen de legeras med ändrar färg till olika nyanser beroende på:

- Typ av metalllegeringar som ingår
- Procentandelen av varje metalllegering
- Metallerna som används för att legera guld: zink, koppar, nickel, järn, kadmium, aluminium, silver, platina och palladium

Vad är gult guld?
En blandning av silver, koppar och rent guld ger gult guldsmycken sin rika glans. Även om procentsatserna för varje metall som används för att skapa legeringen varierar, börjar alla formler med 75% rent guld för 18k guld. Resultatet ger en klassisk varm glöd som ger en särskilt bra miljö för diamanter med lägre färgkvalitet med en svagt gul nyans. I sverige kallas vår gula guld för rött guld eftersom i själva legeringen brukar vi blanda en lite större andel koppar vilket ger en mer intensiv gul färg.

Vad är vitt guld?
För att ge smycken i vitt guld sin moderna silvervita färg legeras rent guld ofta med en blandning av  palladium och silver plus andra vita legeringar. Smycket ytbehandlas sedan (vilket betyder att det är täckt med ett lager av annan metall) med ett extremt hårt ämne som kallas rodium. Rodiumplätering är relativt slitstark men med tiden kan det behövas göras om. Det är inte ovanligt att efter några år se en lite champagnefärgad nyans i dina vitguldsmycken. Detta kan vara ett tecken på att dina smycken behöver ytbehandlas för att återställa sin ursprungliga vithet. Vi rekommenderar rutinmässig rengöring och årligt underhåll. Hos oss ingår det vid ditt köp, kontakta oss när du känner att det är dags.

Vad är roséguld?
Den romantiska rosa nyansen av rosaguldsmycken skapas genom att använda en kopparlegering. Ju mer koppar i legeringen, desto mer rosa blir nyansen. Rose guld har samma mängd rent guld som gult eller vitt guld. Vad som är annorlunda är förhållandet mellan andra metaller som utgör den återstående procentsatsen av legeringsblandningen. Rosaguld är ett vackert och unikt val för förlovningsringar, och dess moderna vintage har varit en het trend under de senaste åren.

Platina

Om platina
Platina har blivit otroligt populärt att ha som förlovning eller vigselring. Platinas naturliga vita glans bleknar aldrig eller ändrar färg. Platina likt guld varar för evigt, vilket gör det till den ultimata symbolen för sann, bestående och evig kärlek.

Platina är hållbart. Dess densitet gör den till den säkraste fattningen för din diamant eller ädelsten. Alla våra platina ringar är gjorda med platina klor för att fatta in diamanterna. Eftersom platina är en naturligt vit metall är omplätering onödig. det kommer alltid att hålla sin skönhet.

Platina smycken är mycket sällsynt; faktiskt 30 gånger mer än guld. Vår platina är 95% ren (5% iridium, palladium, ruthenium och andra legeringar), och dess renhet gör den naturligt allergivänlig, perfekt för dem med känsliga hudproblem.

Har du fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring så kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan eller på:

Mail: support@kronanguld.se
Telefon: 087332410 (Vardagar: 10-18, Lördag: 10-15)