Att förlova sig är för många en av livets största stunder, kanske till och med större än den stundande vigseln. Inför en förlovning eller ett frieri är det därför naturligt att känna sig nervös och pirrig – hur ställer man egentligen en av livets största frågor till någon? Hur kan något som ska kännas så enkelt, vara så svårt? I den här guiden har vi samlat våra bästa förlovningstips för att er förlovning ska bli så minnesvärd som möjligt för dig och din partner.
Är det egentligen någon skillnad på att förlova sig och att fria? Gränsen mellan dessa två har suddats ut i takt med att allt fler väljer att hoppa över förlovningen och i stället direkt fria. En förlovning symboliserade tidigare ett stundande äktenskap, medan det i dag snarare har övergått till att signalera att två personer hör ihop – utan att det för den sakens skull finns en väntande vigsel runt hörnet. I dag är det frieriet som har ersatt löftet om ett kommande giftermål. Fundera på vad ni vill göra? Gifta er, eller symbolisera evig kärlek utan specifika avsikter om att ingå äktenskap?
Innan ni förlovar er bör ni känna er säkra på er relation och på vad ni känner för varandra. Att förlova sig tidigt i en relation kan vara rätt för somliga, medan andra behöver mer tid än så för att känna att relationen är hållbar och bygger på rätt grundstenar. Ni ska alltså förlova er när det känns rätt för er – eller om det är mer aktuellt med ett frieri. Ni bestämmer själva!
Du känner dig säker i ditt beslut och är redo att ställa den stora frågan och att knyta de stora banden, så åter till den stora frågan – hur förlovar man sig och hur går en förlovning till? Först och främst, slappna av. Detta kommer att bli en minnesvärd stund för er båda, oavsett hur mycket planering som ligger bakom. Du behöver inte vara nervös. Följ våra förlovningstips så kommer det att kännas betydligt enklare.
Gör det personligt
Vad är det som kännetecknar er relation? Försök att återspegla detta även i er förlovning. Det behöver inte vara överflödigt, utan kan hållas enkelt och intimt. Att gå ner på knä har länge ansetts vara ett ödmjukt tillvägagångssätt som, i all sin enkelhet, symboliserar den respekt och vördnad som du känner inför din partner. Du blottar dig själv och visar din tillgivenhet och lojalitet med hela ditt kroppsspråk. Mer spektakulärt än så behöver det faktiskt inte vara.
Tid och rum
Många väljer att förlova sig på klassiskt romantiska platser; på en vacker strand i solnedgången, på en fin restaurang med tända ljus eller på en picknick på en ö i skärgården. Här finns det inga rätt och fel, utan du bör välja en tid och plats som, återigen, återspeglar er relation på något sätt. Finns det en plats som betyder extra mycket för er? Har ni en gemensam aktivitet eller intresse som skulle passa för en förlovning? Gillar ni det enkla och kan tänka er en förlovning i det egna hemmet?
Ringen
Du funderar givetvis på vilken ring din partner vill ha. Men vet du vad? Du behöver inte fundera på det. I sammanhanget är det gesten som är det viktiga, ringen är endast en symbol. Hos oss har du också möjlighet att låna en förlovningsring för att använda vid förlovningstillfället. Ni kan sedan, i lugn och ro, välja vilka förlovningsringar ni önskar. Kom ihåg att förlovningen handlar om att förklara sin kärlek för sin partner – just i det här tillfället är det inte ringen som står i fokus. Ringarna kan ni välja ut med omsorg i efterhand.
Vad säger man vid förlovning?
Det kanske mest nervösa och pirriga momentet ligger inte i planeringen, utan snarare i själva utförandet. Vad säger man vid förlovning? Tänk om man skulle staka sig eller helt glömma bort vad det är man har funderat på så länge. Det verkar så lätt när andra uttrycker sin kärlek för sin partner, men hur gör man egentligen för att koka ner alla känslor till ”de rätta orden”. Det spelar ingen roll vad det är du säger, så länge det kommer från hjärtat. Du behöver inte ha ett manus. Öppna ditt hjärta så kommer du att hitta det rätta att säga.