• 5/5 ★★★★★
  • Hållbart hantverk
  • Efterservice i världsklass
slider-image-https://kronanguld.testavendre.se/image/2708/Labgrowndiamonds.png

Labbodlade diamanter

Labbodlade diamanter, ibland också kallade för syntetiska diamanter eller industridiamanter, är diamanter som har tillverkats av människan, till skillnad från naturliga diamanter som tillverkas av naturen. Labbodlade diamanter tillverkas genom att kol utsätts för ett oerhört högt tryck i oerhört höga temperaturer – precis som i naturen.

Hur skapas diamanter?

Tillverkningen av diamant som bildas i naturen tar miljontals år och sker ungefär 160 kilometer under jordytan där jordens så kallade ”mantel” finns. Där finns det höga tryck och de höga temperaturer som krävs för att diamant ska bildas. Tillsammans med smält lava kan diamanterna nå jordytan där de grävs fram ur gruvor. Diamanterna och slipas och poleras sedan för att få sitt karaktäristiska utseende.

Dessa diamanter har ofta ett högt pris, inte minst färgade naturliga diamanter, som uppstår när ett grundämne har placerats i diamanten under tillverkningsprocessen.

Så tillverkas labbodlade diamanter

Framställningen av labbodlade diamanter sker på samma sätt som naturliga diamanter, men under kontrollerade former. Kolatomer utsätts för något som kallas för HPHT-behandling (High Pressure, High Temperature); behandlingen liknar den process som bildas naturligt under jordytan, men tar 3-4 veckor i laboratorium istället för miljoner år.

Industridiamanter på 1950-talet

Under 1950-talet blev möjligt att skapa industridiamanter, det vill säga labbodlade diamanter av något sämre kvalitet. Dessa får en grön eller brunaktig ton och har i regel använts i industriella sammanhang – till exempel i slipskivor, vissa skärverktyg och tandläkarborrar samt för att förstärka borrar inom byggindustrin. Industridiamanter används fortfarande för dessa ändamål.

Syntetiska diamanter i dag

Tekniken för att skapa syntetiska diamanter har förbättrats avsevärt sedan 1950-talet och i dag är det så gott som omöjligt för diamantexperter att se skillnaden mellan naturliga och syntetiska diamanter. Labbodlade diamanter har samma tekniska och visuella egenskaper och sammansättning som en naturlig diamant. Endast en avancerad och högteknologisk apparat, en så kallad D-Screen, kan avgöra om en diamant är naturligt eller syntetiskt tillverkad.

Hur vet jag om diamanten är äkta?

Det diamantcertifikat som medföljer din diamant är det säkraste beviset på att din diamant är äkta. Hos oss på Kronan Guld får du alltid ett certifikat tillsammans med ditt köp när du handlar till exempel en förlovningsring en vigselring, eller andra diamantringar och smycken med diamanter.

Våra certifikat kommer från GIA och HRD, som har analyserat och klassificerat alla våra diamanter. GIA och HRD är två av de mest noggranna och respekterade laboratorierna inom diamantindustrin. Certifiering av labbodlade diamanter utfärdas i dag först och främst av IGI.

Problematik med labbodlade diamanter

Inom diamantindustrin är tillverkarna av labbodlade diamanter och gruvbolagen oense om vad syntetiska diamanter har för påverkan på smyckesindustrin. Diamantlaboratorierna menar att deras diamanter är mer miljövänliga och att de är de enda som kan garanteras komma från konfliktområden. Det går däremot åt en hel del elektricitet för att producera syntetiska diamanter.

Den stora produktionen av labbodlade diamanter är också ett problem. Gruvbolag som har specialiserat sig på just diamanter ser sina aktier förlora i värde. Även de syntetiska diamanterna riskerar att på längre sikt förlora sitt värde eftersom tillgången på dem blir så stor.

På Kronan Guld använder vi oss både naturliga diamanter och labbodlade diamanter på våra smycken, det beror helt på ditt val av vilka sorts diamanter du önskar.