• 5/5 ★★★★★
  • Hållbart hantverk
  • Efterservice i världsklass

Ringguide: Välj rätt ring

Vi guidar dig till rätt ring

Tiden har äntligen kommit och du och din partner funderar på att förlova er. Att köpa en förlovningsring med diamanter kan vara ett av de viktigaste köpen i ditt liv – inte minst för den kärlek som den symboliserar, men också för att den kommer att bäras livet ut. Det säger sig själv att du bör välja någonting som du kommer att älska eftersom den kommer att bära den i många år framöver. I vår ringguide tar vi dig igenom de steg som du bör genomgå för att säkerställa att du väljer rätt ring. Om du behöver ytterligare vägledning är du välkommen att boka tid för en konsultation där vi hjälper dig att fatta ditt beslut.

1. Förlovningsring – Budget som passar dig

I motsats till vad många tror är det inte nödvändigt att spendera två månadslöner på din förlovningsring. Det som du ska förhålla dig till är att du inte ska spendera mer på ringen än vad du har råd med och att du ska se till att få bästa möjliga kvalitet samtidigt som du håller dig inom ramen för din satta budget.

 

2. Välj rätt diamant för din budget

Innan du köper en diamantring bör du titta på de viktigaste komponenterna, ofta kallade för 4C; diamantfärg, diamantklarhet, diamantslipning och diamantcarat. Dessa komponenter är avgörande för diamantens kvalitet. I vår diamantguide berättar vi mer om hur varje faktor påverkar stenens utseende och om vilka egenskaper du bör prioritera för att få den bästa möjliga stenen för din budget.

 

3. Välj vilken metall du vill ha

När du väljer metall är det viktigt att du väljer något som är slitstarkt och vackert, eftersom det är troligt att ringen kommer att bäras varje dag. Guld är ett traditionellt val som förblir populärt. Karat hänvisar till guldets finhet, inte att förväxla med carat som hänvisar till vikten på en diamant. När det gäller färger presenterar guld flera möjligheter för anpassning. Förlovningsringar i roséguld är ett populärt, modernt val som görs genom att blanda guld med koppar och silver, vilket gör det mer hållbart än gult guld. Vitt guld tillverkas genom att blanda rent guld med vita metaller som palladium eller silver. Det är vackert och även mer hållbart än gult guld. Platina är också ett populärt material för förlovningsringar. I vår metallguide får du mer information om de olika metallerna och deras egenskaper.

 

4. Välj en design som du gillar

Ringens fattningsstil är kanske det viktigaste designvalet och det finns flera olika fattningar att välja mellan.

- En solitärring är en simpel ring som har en diamant i mitten av ringen.
- En sidostensring innehåller en stor diamant samt mindre diamanter infattade i metallen på vardera sida av den stora stenen.
- En haloring har en stor sten som är kantad av mindre stenar.
- Trestensringar har blivit ett populärt alternativ där man har en enda stor diamant i mitten med två stycken mindre diamanter på vardera sida.

Hos oss på Kronan Guld har du också möjlighet att designa förlovningsring efter egen smak och tycke. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram en ring som uppfyller alla dina designval.

 

5. Köp en ring i rätt storlek

Det finns flera sätt att ta reda på ringstorleken. Att beställa en gratis ringmätare är det enklaste sättet, men vi rekommenderar dig även att ta en titt i vår guide för ytterligare vägledning där vi besvarar frågan ”hur mäter man ringstorlek?”.

Solitär: en klassisk och tidlös ring

En solitärring är en klassisk men ändå fantastisk ring som visar upp en enda diamant som får hamna i centrum. Denna tidlösa modell kommer aldrig att gå ur modet.

 

Köp en solitärring

Sidostenar: den exklusiva ringen

Med en rad av diamanter på vardera sida av den mittersta stenen lyfts ett exklusivt utseende på ringen. En sidostensring blir också fin att matcha med en alliansring.

 

Köp en sidostensring

Halo: En ring med vintage-känsla

Med en halo av mindre diamanter som omger en större, central diamant, skapar halo-fattningen en stil som påminner om en vintage förlovningsring och ger en illusion av att diamanten är större än vad den är.

 

Köp en haloring

Tresten: Det romantiska valet

Ett idealiskt val för romantikerna - en trestensring sägs representera dig och din älskades förflutna, nutid och framtid.

 

Köp en trestensring

Allians: Den matchande ringen

Väldigt fin att bäras ensam eller matcha med annan ring. En alliansring, eller eternity ring som det också kallas, är en ring som brukar matchas ihop med antingen solitära ringar, trestensringar, sidostensringar eller släta ringar.

Slät: Den minimalistiska ringen

Släta ringar är det första man tänker på när man hör vigselring - detta eftersom det ger ett enkelt och elegant intryck oavsett vilken stil du har. Det är väldigt passande att kombinera en slät ring med en alliansring eller solitärring.

 

Köp en slätring