• 5/5 ★★★★★
  • Hållbart hantverk
  • Efterservice i världsklass
https://kronanguld.testavendre.se/image/2724/Diamantklarhet-hero.jpg

Diamantklarhet

Ska du köpa en förlovningsring eller vigselring med diamant? Då vill du kanske lära dig mer om diamantklarhet, vad det är och om hur det påverkar diamantens skönhet. Här får du lära dig allt du behöver veta om klarhet i diamant. Välkommen in till vår butik, så hjälper vi dig med din diamantring i Stockholm. Vi ger dig också möjligheten att skapa en unik diamantring – designa din egen ring hos oss!

Diamantklarhet – vad är det?

Diamantklarhet är bedömningen av små brister på ytan och i stenen. Ytfel kallas för fläckar, medan inre defekter kallas för inneslutningar. I de flesta fall påverkas en diamants skönhet inte av dessa på något sätt eftersom de flesta inneslutningar inte kan ses med blotta ögat.

När man hänvisar till inneslutningar använder gemmologer ofta termen ”interna egenskaper” snarare än brister. Interna egenskaper är det som ger en naturlig diamant sin karaktär. Det är också viktigt att notera att diamanter med minst och minsta inneslutning får de högsta klarhetsgraderna – och högre prislapp.

Kom ihåg att alla diamanter är unika, inte perfekta. De tillverkas under jorden genom enormt tryck och värme. Naturliga inneslutningar och fläckar är oundvikliga.

Tips om diamantens klarhet

Det finns många missuppfattningar kring diamanter och klarhet, inklusive tron om att du måste köpa en hög grad av klarhet för att undvika att se brister. En annan vanlig missuppfattning är att en högre grad av klarhet resulterar i en mer gnistrande diamant. Inget av dessa stämmer riktigt. Vi har därför samlat några tips

Här är några tips för att komma ihåg vid val av diamant:

Eye clean - Klarhet i diamant

Uttrycket ögonren (”eye clean”) betyder att diamantens inneslutningar är för små för att se utan förstoring och ett sätt att benämna klarhet i diamant. En bra början för att maximera din budget är att leta efter diamanter som är just ”eye clean”. Klarheten små inneslutningar (SI) och mycket små inneslutningar (VS) kommer inte märkas för blotta ögat, det krävs minst 40x förstoring för att se skillnaden.

Klarheten påverkas av både diamantform- och storlek och är mindre viktig än diamantslipning eller diamantfärg. Om du däremot köper en diamant över 1 carat, eller om du är ute efter andra snygga former (som exempelvis Asscher-slipning där bristerna är mer synliga), kan det vara bra att väga in diamantens klarhet i ditt beslut.

Diamantklarhet påverkar diamantens skönhet

Diamantklarhet är en viktig egenskap som påverkar diamantens skönhet och är, liksom alla andra faktorer såsom diamantcarat, färg och slipning är en viktig faktor när du ska köpa en diamant. Även om klarheten påverkar priset finns det ett antal faktorer som kan hjälpa dig att avgöra vilken klarhetsgrad som passar dig.

Diamanter - Klarhetsskala

Gemological Institute of America (GIA) har tagit fram en skala som har blivit branschstandard. Den omfattar 6 kategorier med totalt 11 klarhetsbetyg. 

Diamantklarhet I: I1, I2 och I3 – diamanter med synliga inneslutningar
- Diamanter med I-klarhet har uppenbara inneslutningar som syns för blotta ögat som kommer påverka diamantens skönhet.
- På Kronan Guld erbjuder vi inte denna kvalitet av diamanter.

Diamantklarhet SI: SI1 och SI2 – diamanter med små inneslutningar
- Inneslutningarna syns vid 10x förstoring.
- Vissa är ögonrena "eye clean" och är oftast ett bra val.
- SI2-inneslutningar kan vara synliga för ett otränat öga.

Diamantklarhet VS: VS1 och VS2 – diamanter med mycket små inneslutningar
En VS-diamant har mindre inneslutningar som kan vara svårt (VS1) till något enklare (VS2) att se vid 10x förstoring.
Kan vara ett bättre alternativ om man vill ha en ögonren "eye clean" diamant.

Diamantklarhet VVS: VVS1 och VVS2 – diamanter med mycket, mycket små inneslutningar
- En VVS-diamant har små inneslutningar som är svåra att se under 10x förstoring, även för ett tränat öga.
- VVS klarhet är sällsynt och är garanterad ögonren "eye clean".

Diamantklarhet IF – diamanter som är fria från inneslutningar
- Vissa små ytfel kan vara synliga under ett mikroskop på IF-diamanter.
- Om diamanter inte har några inneslutningar i stenen, är det bara ytegenskaper som sätter betyget.
- En felfri diamant är oerhört sällsynt eftersom det är nästan omöjligt att hitta en naturlig diamant som är 100% fri från inneslutningar.
 

Diamantklarhet – Vad är bäst?

 Även om de extremt sällsynta diamanterna är av högsta kvalitet, kanske du vill överväga en diamant som inte är för dyr. För bästa möjliga värde, välj en diamant med inneslutningar som inte kan ses utan förstoring (även känd som ögonren diamant), som en diamant med SI- eller VS-klarhet. Dessa diamanter är mycket billigare och ser visuellt likadana ut som de högre kvaliteterna.

Klarheten är mer synlig i stora diamanter

När diamantstorleken ökar blir storleken på fasetterna (de flera spegelliknande ytorna på diamanten) synligare. Detta kan göra inneslutningar mer synliga. Var noga med att prioritera en högre grad av klarhet när diamantens storlek går upp, exempelvis vid 1 carat och uppåt.

Har du fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring? Kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan, via e-post eller telefon.

E-post: Support@kronanguld.se
Telefon: 08-733 24 10 (Vardagar: 10-18. Lördag: 10-15)