• 5/5 ★★★★★
  • Hållbart hantverk
  • Efterservice i världsklass
slider-image-https://kronanguld.testavendre.se/image/2671/Guiderslipning.png

Diamantslipning

Vad är diamantslipning?

Har du någonsin märkt hur många ytor en diamant har? En diamantslipning (cut) hänvisar till hur väl proportionerade diamanternas dimensioner är och hur dessa ytor, eller fasetter, är placerade för att skapa skimmer och glans. Vad är till exempel förhållandet mellan diamantens diameter och dess djup? Dessa små, men ändå väsentliga, faktorer avgör diamantens skönhet och pris.

3 olika diamantslipningar

Det finns olika diamantslipningar och de brukar delas in följande tre kategorier:

1. Excellent
Denna sällsynta diamantslipning representerar ungefär de översta 3 % av diamantslipkvaliteten. Det reflekterar det mesta av ljuset som kommer in i diamanten. Vi erbjuder enbart denna typ av slipning.

2. Very good
Denna slipning representerar ungefär de översta 15 % av diamantslipkvaliteten. Det reflekterar nästan lika mycket ljus som excellent cut, men till ett lägre pris.

3. Good
Detta snitt representerar ungefär de översta 25 % av diamantslipningarnas kvalitet. Det reflekterar det mesta av ljuset som kommer in, men inte lika mycket som en very good slipkvalitet.

 

Vilken diamantslipning är bäst?

Allt börjar med din budget. Ingen enskild diamant är perfekt för alla – men alla våra kunder, oavsett om de tittar på en 0,50 ct eller en 4 ct diamant, vill ha så mycket gnista som deras budget tillåter. Av de fyra C:na (diamantslipning, diamantfärg, diamantklarhet och diamantcarat) så är diamantens slipning den egenskap som har störst inflytande på en diamants skönhet och på hur mycket den gnistrar.

Även en diamant som har en felfri klarhetsgrad (det vill säga att det inte har några fläckar eller inneslutningar) kan se glasig eller tråkig ut om slipningen är för grund eller för djup. När du bestämmer dig för vilken diamant du ska köpa, bör du alltid välja en diamant med den bästa slipningen du har råd med.

Diamantens slipning är inte samma som dess form

Trots att både slipning och form omväxlande används för att beskriva diamantslipningar så är diamantform inte samma sak som en diamants slipning. Detta är två skilda egenskaper som inte bör förväxlas.

Diamantslipning bedömer en diamants ljusprestanda och baseras på en kombination av faktorer; proportioner, symmetri och polering (det övergripande ytförhållandet för en diamants facetter).

När man pratar om diamantform handlar det snarare om diamanten exempelvis är rund (briljantslipad diamant) eller om den är kvadratisk (”prinsesslipad diamant”). Det är de runda diamanterna som är populärast och de är därför standard i vår webshop – alla våra ringar går däremot att få i önskad form. Kontakta oss för att få hjälp med den diamant som du är ute efter.

Om du har fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring så kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan eller på:

E-post: Support@kronanguld.se

Telefon: 08-733 24 10 (Vardagar: 10-18, Lördag: 10-15)